България

АКФ: Новият член на УС на АПИ, назначен вчера, се свързва със съмнения за сериозни злоупотреби с публични средства

Служебният регионален министър Виолета Коритарова е назначила за нов член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Атанасов, бивш директор на общинското дружество „Благоевград инвест 2016“ ЕООД, собственост на Община Благоевград. Това съобщиха от Антикорупционният фонд.

В периода 2016 – 2021 Венцислав Атанасов е директор на „Благоевград инвест 2016“, когато дейността на дружеството се свързва със съмнения за сериозни злоупотреби с публични средства и конфликт на интереси.

Тогава „Благоевград инвест 2016“ раздава допълнителни хонорари в размер на 221 000 лева на служители на ръководни длъжности в Община Благоевград, част от екипа на бившия кмет на града Атанас Камбитов. Възложена от следващия кмет Румен Томов проверка на дружеството, цитирана в медийни публикации, сочи, че възнагражденията са били изплащани за различни видове услуги в изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност (НПЕЕ).

Годишните отчети на „Благоевград инвест 2016“ обаче показват, че дружеството не е сключвало договори с фирми по НПЕЕ.

Според информацията за извършената от Община Благоевград проверка цитирана в медиини публикации, хонорари над месечните си трудови възнаграждения тогава са получили:

Христина Борисова Шопова, заместник-кмет – 50 600 лв.

Антония Методиева, директор на дирекция „ПНО и ОП” – 50 600 лв.

Иво Тодоров Николов, заместник-кмет – 35 600 лв.

Янко Димитров Янков, заместник-кмет – 35 000 лв.

Зорница Кралева-Тончева, заместник-кмет – 35 600 лв.

Татяна Борисова Николова, началник отдел „Счетоводство” – 5 000 лв.

Стояна Венчова Иванова, началник отдел „Финанси и бюджет” – 5 000 лв.

Елена Трампова, главен експерт „ЧР” – 3 000 лв.

Проверката още сочи, че докато Венцислав Атанасов е директор, „Благоевград Инвест 2016“ сключва и договори с редица частни дружества, като заобикаля предвидените процедури по Закона за обществените поръчки. Сумите, които дружеството изплаща по такива договори, са за над 1 233 000 лв.

През 2020 Антикорупционния фонд (АКФ) подаде сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), в който описа данните за потенциални злоупотреби с публични средства и конфликт на интереси в общинско дружество „Благоевград инвест 2016“.

В отговор на запитване за достъп до публична информация АДФИ отговори на АКФ, че в края на 2020 на „Благоевград инвест 2016“ е извършена финансова инспекция, като докладът със заключенията на инспекцията е бил изпратен на прокуратурата. Цитирайки чл. 198, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс, който забранява предоставяне на информация по текущи проверки на прокуратурата, АДФИ отказва достъп на АДФ до доклада.

Не е известно прокуратурата да е предприела последващи действия по резултатите от доклада на АДФИ.

България – Източник: fakti.bg

Яндекс.Метрика