България

България ще продължи да подкрепя Украйна

Украйна и България ще проведат на 15 април в София Втората конференция за черноморска сигурност, в която ще участват делегации от 42 държави и осем международни организации. Руската агресия срещу Украйна подкопа сигурността на Черноморския и Азовския регион и на цяла Европа и света. За да разработят ефективни стратегии в отговор на съществуващите предизвикателства и да осигурят устойчиво развитие за всички миролюбиви държави в региона, Украйна и България ще проведат съвместно Втората конференция за черноморска сигурност в София на 15 април.

Конференцията се организира съвместно от министерствата на външните работи и отбраната на Украйна и България в партньорство с Украинския център за отбранителни стратегии.

Дефакто конференцията започна още на 14 април със стратегически преглед на ситуацията със сигурността в Черно и Азовско море, перспективи и бъдеще. В дискусията бяха обсъдени теми като това доколко е уместен опитът от предишни войни за войната в Украйна и какви поуки могат да бъдат извлечени от продължаващия конфликт. Направен беше прглед на постигнатото от Украйна чрез прилагането на асиметрични действия в Черно море и как тези успехи могат да бъдат увеличени. Направена беше съпоствака между опитът от предишни войни в Украйна и извлечени поуки от продължаващият конфликт, както и беше разгледан въпроса как страната може да устои на руския натиск с ограничени ресурси.

От българска страна привествие беше направено от Гергана Караджова, главен директор, Главна дирекция “Политически въпроси”, Министерство на външните работи. “България ще продължи да подкрепя Украйна в нейните усилия да възстанови териториалната си цялост и да гарантира, че агресията на Русия ще се провали. България се ангажира да подкрепя Украйна чрез военни, финансови и хуманитарни средства и допринася за усилията на други съюзници и голяма група от съмишленици партньори за осигуряване на сигурност в Черно море, възстановяване на мира и възстановяване на свободата на корабоплаването,” подчерта тя.

Участниците в неделното изданиен а конференцията можеха да се запознаят и фотоси от ужасяващите последствия на войната.

На 15 април основни теми за дискусия на участниците в конференцията, която ще се проведе във Военния клуб в София, ще бъдат въздействието на руската агресия върху ситуацията със сигурността в Черноморско-Азовския регион и извън него, стратегиите за отговор на съществуващите заплахи и бъдещето на регионалната сигурност, както и прилагане на украинската формула на мира.

България – Източник: fakti.bg

Яндекс.Метрика