България

Валентин Вацев: Румен Радев плаща скъпо за политическото си лековерие

“Президентът плаща скъп данък за своето политическо лековерие, когато го утвърди. Той е в много деликатна позиция. Може би е трябвало да слуша интуицията си, че това правителство е напълно неадекватно и несъразмерно спрямо потребностите на българския политически ден”, заяви външнополитическият анализатор Валентин Вацев.

В програма Хоризонт на БНР той коментира отношенията между президента Румен Радев и кабинета на Кирил Петков.

“Успехът на президента силно зависи от конюнктурата, която не е в негова полза”, обясни Вацев в предаването на Петър Волгин “12+3”.

“Войната в Украйна е война между Русия и НАТО”, смята той.

“Ако беше наистина между Русия и Украйна, войната би свършила за две седмици”, каза още Вацев.

“На този етап българската политическа класа съчетава кумовата срама – да не се плюе директно в очите на Русия – с евроатлантическата солидарност – изнасяме ли оръжие за Украйна, изнасяме, но официално твърдим, че не знаем къде отива то,” каза той по темата за военна помощ за Украйна.

Според него “българската промишлена класа, бизнесът няма да прости на българското управление газовия удар, тъй като този удар срещу българската икономика е непреодолим. Аз не знам как може да бъде компенсиран той. Принципът на ценностната ориентация свършва, когато е погазен принципът на интереса. Когато бизнесът се унищожава с газови атаки, той си запазва правото тихо да мрази”.

Във връзка с предстоящото учредяване на партията на Стефан Янев, носеща името “Български възход”, Вацев попита дали тя ще е лява по български, или лява по американски, защото “в много отношения тези два типа ляво са перпендикулярни”.

България – Източник: fakti.bg

Яндекс.Метрика