НовиниСветовни

В неизвестност! Къде изчезна външният министър на Китай?

Дни преди конференцията на външните министри този месец Китай уведоми домакина Индонезия, че ще смени представителя си поради “непредвидени обстоятелства”. Това предизвика смут в Джакарта заради необходимата промяна на размера на традиционния подарък за присъстващите – риза, съобщава “Ройтерс”.

Цветната горна дреха от батик трябваше да получи китайският външен министър Цин Ган, който не е виждан от близо месец и ще пропусне поне още една важна среща – тази в Южна Африка следващата седмица.

Правителството твърди, че Цин временно се е оттеглил по неуточнени здравословни причини. Съобщения, свалени от официалните стенограми и непубликувани в държавните медии, обаче породиха спекулации в страната, която е известна с липсата на прозрачност относно личния живот на своите лидери.

Информационният вакуум задълбочи опасенията сред някои дипломати и наблюдатели относно тайното вземане на решения от Китай в момент, в който страната се стреми да се свърже отново със света след години на изолация, предизвикана от COVID-19.

“Изчезването на Цин наистина създава много несигурност и объркване относно последователността, стабилността и надеждността на вземането на решения от Пекин”, заяви Юн Сун, директор на китайската програма в центъра “Стимсън” във Вашингтон.

“Ако заместник-лидер на национално ниво може просто да изчезне без много обяснения, на хората им е трудно да се доверят и да разчитат на всеки китайски лидер или длъжностно лице и на техните позиции”.

На въпрос на ежедневната пресконференция на външното министерство днес относно състоянието на Цин и кога ще се върне към задълженията си, говорителят Мао Нин отвърна лаконично: “Нямам информация по този въпрос”.

Вчера Китай съобщи, че Ван И – по-слабият и по-нисък предшественик на Цин, който в крайна сметка облече набързо прекроената риза в Джакарта – ще представлява Китай и на срещата на БРИКС в Йоханесбург на 24-25 юли.

Освен отсъствието му в Джакарта, изчезването на Цин от дипломатическата сцена повдига въпроси и относно графика за други ангажименти.

Великобритания не успя да насрочи дата за посещението на външния си министър в Китай, планирано за този месец, за което се смята, че е от критично значение за стабилизиране на колебливите двустранни отношения, разкриха източници, запознати с планирането.

Посещението на топ дипломата на Европейския съюз Жозеп Борел, отложено в последния момент по-рано този месец, пък ще се осъществи не по-рано от есента.

Не е ясно дали дори тогава Борел ще се срещне с Цин, както първоначално беше планирано.

Продължителното отсъствие ще “обърка други страни, които искат да изградят канали за комуникация с Китай”, предупреди Уен-Ти Сун, политолог от Австралийския национален университет.

“Предсказуемостта и прозрачността са от съществено значение за регулиране на диалога и за изграждане на доверие, като и двете са ключови елементи за устойчиво сътрудничество”.

Изгряваща звезда

Цин е смятан за изгряваща звезда в политическия небосклон на Китай. Бившият помощник на президента Си Дзинпин беше назначен за външен министър през декември, след като по-малко от две години бе посланик в Съединените щати.

Откакто зае поста министър на външните работи, той изигра важна роля в управлението на нестабилните отношения между САЩ и Китай, като се срещна с държавния секретар Антъни Блинкън в Пекин през юни, което беше първото посещение в Китай на американски първи дипломат от пет години насам.

Последният му публичен ангажимент беше среща с гостуващи официални лица от Русия, Шри Ланка и Виетнам на 25 юни.

След това изчезна.

Освен краткия коментар за здравето му на 11 юли, неговото министерство не даде допълнителна информация по въпроса.

Коментарите за статии, свързани с Цин, споделени в приложението за съобщения WeChat, са деактивирани, а в държавните медии министърът не е споменаван наскоро.

Интерес обаче не липсва.

Търсенията за “Цин Ган” в търсачката Baidu са се увеличили 28 пъти през последната седмица, достигайки над 380 000 на ден.

Отсъствието на Цин е широко обсъждано и сред дипломатическата общност, като според някои това е още един пример за липсата на прозрачност в Китай.

На фона на широк натиск за националната сигурност в Китай през последните месеци, достъпът до информация, като академични издания, корпоративни регистри и икономически показатели, беше ограничен, което разтревожи чуждестранни правителства и инвеститори.

Някои дипломати дори започнаха да спекулират кой може да замени Цин, като едно от спряганите имена е Ма Джаосю.

59-годишният Ма, който е получил магистърска степен от Лондонското училище по икономика и е бил посланик в ООН, не се слави като груб дипломат – “воин вълк”, като Цин и Ван.

Засега няма признаци скоро да има яснота по въпроса.

Вчера наследникът на Цин като посланик в Съединените щати – Сие Фън, беше попитан за местонахождението на Цин от модератор на конференцията по сигурността в Аспен.

“Говорителят на външното министерство информира медиите за това. Благодаря ви за вниманието”, отвърна той, след което се подсмихна заедно с публиката.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика