България

Иван Демерджиев: Службите обичат тишината, не трябва да бъдат атакувани публично толкова брутално

„Тези споразумения с прокуратурата отказа да ги подписва Бойко Рашков, защото се оказа, че по тяхната сила държавното обвинение търси в аванс оперативна информация и много често ставахме свидетели как се осуетяваха разследвания за купуване на гласове, тъй като тази оперативна информация изтичаше към купувачите на гласове. Това е известно много добре на сегашния вътрешен министър Калин Стоянов, тъй като сме коментирали темата многократно.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Във всеки един момент, в който има доказателства и повод да се образува досъдебно производство, ние сме докладвали на прокуратурата, но включването ѝ на този ранен етап, създава проблеми“, смята бившият силов министър.

„Няма нищо ново в поведението на прокуратурата, така че не виждам повод да се възобнови едно такова нездраво сътрудничество“, подчерта той.

Според бившия силов министър действията на МВР са насочени към търсене на конкретен резултат в изборния процес.

В Пловдив чистката е фрапантна, на много нива, изключително широкомащабна. Такава чистка никога не е имало. Стотици смени с един и същ предлог, без никой да обясни на съответния служител какви са причините за тази смяна.

„В зависимост от мястото, от ситуацията, ще се работи в интерес на някоя от трите формации, участващи в т.нар. сглобка“, допълни Демерджиев.

По неговите думи след смяната на главния секретар на МВР нищо не се е променило в професионалната работа.

„Не съм очаквал такава политика от хора, излизащи от системата на МВР“, каза още Демерджиев.

Той призова да се обърне на протоколите от общинските и районните избирателни комисии и да се види колко манипулации и преправяния има вътре.

Ако се даде достъп до изходния код на партиите, неправителствения сектор, тогава машинният вот е сигурен. Софруерът за броене на вота трябва да бъде проверен. Това към днешна дата не е направено.

„Пеевски се изживява като мотор на съдебната реформа, а пък като мотор на реформата в службите се се изживява човек, който вкара покойния Алексей Петров в ДАНС“, коментира критично бившият вътрешен министър.

„Службите обичат тишината. Не трябва да бъдат атакувани публично толкова брутално“, добави той.

България – Източник: fakti.bg

Яндекс.Метрика