НовиниСветовни

Иран и Европа трябва да продължат разговорите си за укрепване на сътрудничеството

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел обсъдиха взаимоотношенията между ЕС и Иран, както и други регионални въпроси, информира иранската новинарска агенция ИРНА и БТА.

Иранският дипломат обърна внимание на сътрудничеството на страната му с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и заяви, че Иран приветства предстоящото посещение в Техеран на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси.

В отговор на думи на Борел, Амир Абдолахиан припомни дипломатическите усилия на Иран за премахване на санкциите и посочи прекомерните изисквания на някои от преговарящите страни.

Подчертавайки необходимостта от прекратяване на геноцида на израелския режим в Газа възможно най-скоро, иранският външен министър призова за сериозни регионални и международни действия, в които ООН да играе водеща роля, и които да отчитат исканията и надеждите на Палестина.

Изтъквайки конструктивната роля на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция за стабилността и сигурността в региона и в борбата срещу тероризма, Амир Абдолахиан, призова Европейския съюз да уважава тези сили, съблюдавайки международното право.

Той подчерта, че военни действия срещу израелския режим наскоро в отговор на атаката срещу иранското посолство в Дамаск са били част от легитимната отбрана на Ислямската република.

Борел, от своя страна, подчерта, че ЕС не иска напрежение с Иран и приветства конструктивните и позитивни стъпки, както и дипломатическите консултации между Ислямската република и ЕС.

Имайки предвид множащите се международни искания за прекратяване на огъня в Газа и размяната на заложници, Борел призова всички страни да се съсредоточат върху постигането на траен мир и стабилност в региона чрез създаване на независима палестинска държава.

Борел приветства също положителната роля на Иран за намаляване на напрежението и възстановяване на мира и стабилността в региона.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика