Технологии

Какво се случва когато най-голямото Volvo удари най-малкото (ВИДЕО)

Нека си признаем, мисълта голям всъдеход да се удари в сравнително малка кола звучи абсолютно ужасяващо. Колкото и страшно да изглежда това обаче, от Volvo са уверени, че все пак ще можете да излезете живи и здрави след страничен удар. В своя център за безопасност в Торсланд, Швеция, марката, собственост на Geely, проведе краш тест с модели, разположени в противоположните краища на моделната гама.

С дължина само 4 233 милиметра, EX30 е най-малкият модел, който Volvo продава. Той тежи малко над 1 830 килограма в оригиналната си конфигурация, преди да започнете да добавяте оборудване. EX90 от друга страна е електрически гигант, който се простира на 5 037 милиметра дължина и тежи над 2 700 килограма в най-леката си конфигурация. Automotive News Europe ни показва какво се случва, когато най-голямата кола на шведския автомобилен производител удари най-малката.

Заслужава да се отбележи, че по време на сблъсъка EX90 се движи със скорост от 50 километра в час, а EX30 – със скорост от 20 километра в час. Говорейки за скорост, от 2020 година всички модели на Volvo са електронно ограничени до 180 км/ч.

Лота Якобсон, старши технически специалист за предотвратяване на наранявания, обяснява как дизайнът на EX90 намалява риска от нараняване на хората в EX30. Долната предна конструкция на по-големия SUV взаимодейства със страничната структура на по-малкото превозно средство, за да абсорбира по-добре удара.

Тъй като и двете SUV-та са чисто нови, нито EX30, нито EX90 все още не са тествани от Euro NCAP или NHTSA, но ще бъде изненада, ако и двата всъдехода получат оценка под максималната. Мисията на Volvo е не само да направи своите автомобили по-безопасни в случай на инцидент, но и да премахне възможността от инцидент. Това е част от концепцията за безопасност на Volvo Group за това как могат да бъдат предотвратени инцидентите на пътя.

Технологии – Източник: fakti.bg

Яндекс.Метрика