България

Милен Керемедчиев: Скопие се разделя с пътя си към ЕС

РСМ категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция. Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария, на пряка конфронтация със съседите и “противопоставяне на Брюксел и европейските ценности”.

Новоизбраният президент на страната Гордана Силяновска е юрист и много добре знае, че развалянето на споразумения ще поведе страната в съвсем различна посока и ще има сериозни последици, посочи той относно анонсираното от Скопие преразглеждане на договорености на страната с Гърция и ЕС.

В РСМ има затвърдени не само антибългарски, но и антиевропейски настроения, отчита Керемедчиев.

“Реториката ще бъде смекчена, но политиката, която ще води ВМРО-ДПМНО, ще продължи. Антибългарските нагласи, настроения няма как да бъдат изкоренени. Ние достигнахме дъното на нашите двустранни отношения и не виждам как това ще се подобри”, коментира той в предаването “Преди всички”.

Подадената от България ръка ще остане увиснала във въздуха и няма да бъде поета от македонските управляващи, смята Милен Керемедчиев.

По думите му, “България няма накъде да отстъпва” и оттук нататък трябва да имаме “изключително твърда и последователна политика”, защото в Скопие смятат, че страната ни има слаби позиции като член на ЕС и те могат да бъдат променени под натиск.

България – Източник: fakti.bg

Яндекс.Метрика