НовиниСветовни

Може ли Нетаняху да бъде изправен пред съда в Хага

Правителството в Тел Авив гледа с безпокойство към Хага, където е седалището на Международния наказателен съд (МНС). Твърди се, че още тази седмица съдът може да издаде международна заповед за арест на израелския премиер Нетаняху, също както и на министъра на отбраната Йоав Галант и на шефа на израелския генерален щаб Херци Халеви.

Министър-председателят на Израел вече коментира евентуалното наказателно производство пред МНС: Под негово ръководство Израел никога няма да приеме опит на Наказателния съд да подкопае „правото му на самозащита“, написа Нетаняху миналия петък в платформата X.

Какво дело би могъл да заведе Международният съд срещу Нетаняху?

Международният наказателен съд води разследвания само срещу отделни личности. Той се задейства тогава, когато лице, заемащо ръководни позиции, е заподозряно за отговорност по някое от следните четири основни вида престъпления: геноцид, тежки военни престъпления, престъпления срещу човечността или нападателна война.

Съдът в Хага всъщност още от 2021 година разследва предполагаеми военни престъпления, извършени от отговорни лица в Израел. Подобни разследвания се водят и срещу бойци на Хамас. Освен това текат разследвания за прояви на насилие от страна на израелски заселници на Западния бряг на река Йордан.

В това отношение трябва да бъдат отчетени и последните развития във войната в Близкия изток. Тя започна, след като на 7 октомври 2023 година ислямистката групировка Хамас уби около 1200 души в Израел и взе над 240 заложници в ивицата Газа. Хамас се определя като терористична организация от редица западни държави, сред които са членките на ЕС, както и САЩ.

Оттогава насам в резултат от ответните израелски военни акции, по данни на Хамас, са избити повече от 34 000 души в ивицата Газа. Тези данни няма как да бъдат проверени от независими източници.

Кога Международният съд може да разследва израелски граждани?

Принципно Международният наказателен съд (МНС) може да се задейства само тогава, когато държави не искат или не могат да се заемат с преследване на някои от изброените по-горе престъпления на национално ниво. Това, че израелските съдилища могат да заведат наказателно производство срещу премиера, негови министри или армейското ръководство е невероятно не на последно място заради водената в момента война.

Освен това съдът трябва да бъде признат или от държавата на извършителя – нещо, което Израел не прави – или от държавата, в която са извършени предполагаемите престъпления. Второто условие би могло да се счете за изпълнено, тъй като палестинските територии са се присъединили към Договора за МНС. Сред държавите, които не признават МНС спадат Израел, САЩ, Китай, Русия, Индия, почти всички арабски държави, както и Иран.

Ако засегнатите области не са партньори по Договора на МНС, само Съветът за сигурност на ООН може да възложи с резолюция разследване на Трибунала. Такъв например бе случаят със Судан и Либия.

Какви последствия би имала за Нетаняху международната заповед за арест?

Заповедта за задържане още не е присъда. Тя е най-напред знак, че МНС възприема повдигнатите обвинения срещу определено заподозряно лице достатъчно сериозно, че да се заеме с тях. Според уебсайта на Международния наказателен съд заповед за арест се издава само ако съдиите преценят, че това е необходимо, за да се яви съответното лице пред съда, както го изисква съдебната процедура на МНС. Това се прави също и когато съдиите се опасяват, че обвиняемите биха могли да възпрепятстват делото или да извършат и други престъпления.

МНС обаче няма собствена полиция, която би могла да задържи заподозрените, поради което няма вероятност членовете на израелското правителство наистина да се изправят пред съда в Хага. Ако бъде издадена международна заповед за арест, това значително ще ограничи свободата на придвижване на Нетаняху и на неговите министри в международен план. Защото всичките 124 партньори по Договора за МНС са задължени да задържат издирваните лица на своя територия и да ги предадат на Трибунала.

Поради тази причина руският президент Владимир Путин не присъства на повечето международни срещи, след като МНС издаде срещу него заповед за арест заради отвличането на украински деца в Русия. Държавният глава на Русия пътува само в държави, които не признават МНС.

Автор: Жанет Цвинк

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика