НовиниСветовни

Новата помощ от САЩ за Украйна: оръжието вече е в Европа

Основната част от новата оръжейна помощ за Украйна се намира в складове на американската армия в Германия и Полша. Буквално до дни първите доставки трябва да стигнат до фронта в Украйна, казват експерти.

Решението в Сената беше прието с голямо мнозинство: със 79 гласа “за” срещу 18 “против”. Общият размер на помощта е 61 милиарда долара (57 милиарда евро).

Сега се очаква нещата да се случат бързо: президентът Джо Байдън обяви, че още през тази седмица Украйна трябва да получи нови доставки на оръжия. Според “Ню Йорк Таймс” те ще включват запаси на американската армия, които вече се съхраняват в Германия и могат да бъдат транспортирани до Украйна с влак в най-кратки срокове. Също и СиЕнЕн предаде, че основната част от тези оръжия вече се намира в складове в Германия и Полша.

Говорителят на Пентагона Пат Райдър, цитиран от АРД, още преди гласуването в Сената обяви, че първоначалните доставки ще се състоят предимно от системи за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси. По думите му ще бъдат необходими няколко дни, за да стигнат те до фронта.

Повече детайли за очакваните оръжейни доставки за Украйна дава Ройтерс. Позовавайки се на двама високопоставени американски служители, агенцията съобщи, че новият пакет ще включва автомобили, боеприпаси за преносимата зенитно-ракетна система “Стингър”, допълнителни боеприпаси за високомобилните ракетни артилерийски системи (HIMARS), 155-милиметрови артилерийски снаряди, противотанкови боеприпаси за TOW и Javelin и други оръжия, които могат да бъдат използвани незабавно на бойното поле.

Как ще се отрази новата помощ за Украйна на хода на войната?

“Още не е твърде късно за Украйна. Забавената с шест месеца военна помощ доведе до значително повече украински жертви, включително цивилни”, заяви бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хърбст, визирайки масираните руски въздушни удари. Но украинският фронт до голяма степен е удържан.

“Оттук нататък, ако поддържаме нивото на подкрепа за Украйна, което имахме преди това забавяне, Украйна може да победи. Особено ако правителството на САЩ има смелостта да снабди Украйна с още по-далекобойни оръжия, тази победа ще дойде по-скоро”, убеден е Хърбст.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика