НовиниСветовни

ООН: Хуманитарната помощ за Газа може да спре до дни

Намаляващите запаси от храна и гориво може да доведат до прекратяване на хуманитарните операции в ивицата Газа след броени дни, тъй като жизненоважни гранични контролно-пропускателни пунктове остават затворени, което принуждава болниците да затворят и води до още по-тежко недохранване, предупредиха днес хуманитарни агенции на ООН, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Тази седмица представители на благотворителни организации изразиха безпокойство заради затварянето на граничните пунктове “Рафах” и “Керем Шалом”, през които вече не преминават помощи и хора на фона на военната операция на Израел в град Рафах, където са се подслонили около 1 милион разселени палестинци.

Израелската армия заяви, че ограничената операция в Рафах има за цел да убие бойци на “Хамас” и да разруши инфраструктура, използвана от палестинското ислямистко движение.

“В продължение на пет дни нито гориво, нито почти никаква хуманитарна помощ не са влизали в ивицата Газа” и ние използваме буквално последните останали запаси, заяви старши координаторът на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за извънредните ситуации в ивицата Газа Хамиш Иънг.

“Това вече е огромен проблем за населението и за всички хуманитарни (организации), но ако не бъде отстранен, в рамките на няколко дни липсата на гориво може да доведе до спиране на хуманитарните операции”, каза той на онлайн брифинг.

През последните пет дена от Рафах са избягали повече от 100 000 души, добави Иънг.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика