Технологии

Откриха най-голямата водородна зарядна станция

Компанията FirstElement Fuels откри първата в света широкомащабна станция за зареждане с водород за тежкотоварни търговски камиони, която се намира в близост до пристанището на Оукланд.

FirstElement нарича новата си зарядна станция, която отвори врати за посетители за обиколки и демонстрации тази седмица, първата по рода си. Компанията, базирана близо до пристанището на Оукланд, твърди, че нейните водородни помпи могат да „напълнят“ водородните резервоари на камион само за десет минути, което ще и позволи да зарежда с гориво до 200 камиона на ден.

Що се отнася до клиентите, то от компанията твърдят, че в момента има 30 камиона Hyundai Xcient, зареждащи редовно на станцията, както и няколко камиона Nikola с водородни горивни клетки.

Церемонията по откриването на станцията се в присъствието на държавни служители, включително Лиан Рандолф, председател на Калифорнийския съвет за въздушни ресурси, и Тайсън Екерле, съветник по чистия транспорт в офиса за бизнес развитие на губернатора Гавин Нюсъм. Основното финансиране за станцията в Оукланд беше осигурено от CARB и Калифорнийската енергийна комисия.

Екерле отбелязва, че федералното правителство на САЩ отделя 8 милиарда долара за това, което той нарича “водородна икономика” и очаква достатъчно финансиране за изграждането на още 60 водородни станции за камиони като тази в Калифорния – което на теория би било достатъчно, за да обслужва 5000 камиона и 1000 автобуса.

Технологии – Източник: fakti.bg

Яндекс.Метрика