България

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебния кабинет, разрешил създаване на частна детска болница (Документ)

След остри реакции на институции, политически партии и неправителствени организации служебният премиер Димитър Главчев разпореди разрешението за строеж на частна многопрофилна болница „Мама и аз“ да бъде отменено ден, след като бе прието. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет, бе записано в съобщението, разпространено от правителствената пресслужба.

От публикуваната стеноглама става ясно, че НЗОК е изрализа положително становище по намеренията на инвеститора, но не са цитирани други експертни мнения по казуса.

Ето и пълния текст на стеногламата по т.2 от Дневния ред на служебното правителство:

Точка 2

Проект на Решение за одобряване създаването на лечебно заведение за болнична помощ.

ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: Министър Кондева, заповядайте.

ГАЛЯ КОНДЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, съгласно представената проектна документация инвеститорът Търговска лига има намерение да създаде лечебно заведение за болнична помощ Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и аз“, което ще се реализира на територията на град София, като дейността ще бъде по 39 медицински специалности и в 30 клиники обособена и отделения с общо 413 легла.

Ще се обслужват лица, както до 18 така и над 18 годишна възраст. Инвеститорът има готовност за изграждане на болницата в срок до 48 месеца от решението на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебното заведение за болнична помощ.

За построяването на болницата инвеститора разполага с достъпен имот на комуникативно място и предвижданата инвестиция е в размер на 120 милиона лева.

Проектът ще бъде реализиран с парични средства от търговската дейност на инвеститора, както и чрез средства от банкови институции.

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса, според което се счита за възможно финансирането на заявените от инвеститора дейности в периода на тяхното реализиране и в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса финансови параметри при сключване на договор.

Искам само да заявя, че са преминати всички процедури за да достигнем до това предложение за проект. Получили сме одобрението на всички институции, които участват в този процес, те са приложени към документацията и във връзка с всичко, което изложих предлагаме проект на решение на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебно заведение за болнична помощ на територията на град София.

ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ: Благодаря Ви, министър Кондева.

Колеги, имате ли някакви съображения по въпроса? Не виждам.

Одобряваме проекта за решение.

България – Източник: fakti.bg

Яндекс.Метрика