НовиниСветовни

Раиси: САЩ и Западът няма да могат да разделят иранския народ чрез разпространение на лъжи

Иранският президент Ебрахим Раиси обвини САЩ и западните страни в подклаждане на антиправителствени протести в Иран чрез разпространение на слухове и дезинформация. Както съобщава телевизионният канал Ал-Алам, той е заявил това в Техеран на среща с ветерани от ирано-иракската война от 1980-1988 г. „Враговете на ислямската революция, разпространявайки лъжи, няма да могат да постигнат целите си и да разделят иранския народ“, казва Раиси.

Според президента, “лицемери, монархисти и контрареволюционери, т.е. всички, които се противопоставиха на ислямската република”, са били замесени в организирането на бунтовете и размириците, които избухнаха в Иран в средата на септември.

На 26 декември иранската прокуратура съобщи, че 83% от демонстрантите в Техеран, които преди това са били задържани от полицията и силите за сигурност, са били освободени от властите. В изявление, публикувано от агенция Tasneem, се отбелязва, че „през последните три месеца съдиите, отговарящи за делата на бунтовници, са направили 2239 посещения в затворите и са провели лични интервюта със затворници“.

През октомври и ноември иранските власти многократно обявяваха помилвания за участниците в протестите, които се проведоха в Сенандидж, административния център на провинция Кюрдистан, и Захедан, главния град на Систан и провинция Белуджистан. Групи демонстранти бяха освободени в югозападната провинция Хузестан, населена с арабски племена, и в Ардебил, където живеят етнически азербайджанци.

На 26 декември САЩ призоваха Иран да освободи безусловно всички протестиращи.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика