НовиниСветовни

Румъния осъди руските нападения срещу Одеса

Премиерът на Румъния, Марчел Чолаку, реагира остро на въздушните атаки на руските въоръжени сили срещу цивилни и критични инфраструктурни обекти в Украйна. В съобщение от пресслужбата на румънското правителство се подчертава, че такива действия продължават серията от въздушни атаки, засилено насочени към региона на Одеса, след като Руската федерация преустанови участието си в инициативата за износ на украинско зърно.

Премиерът на Румъния призова Руската федерация да прекрати незабавно въздушните удари срещу украинската пристанищна инфраструктура. Такива нападения, според Чолаку, представляват явно доказателство за стремежа на Москва да подкопае износа на украинско зърно към световните пазари.

Той изрази загрижеността си за влошаването на глобалната продоволствена сигурност, което е една от многото последици от агресивната война срещу Украйна. Румъния обещава да продължи да подкрепя Украйна и да работи за намиране на практически решения, които да осигурят продължаването на допълнителния износ на зърно към световните пазари, предаде БТА.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика