НовиниСветовни

Саудитска Арабия иска да посредничи между Украйна и Русия

Саудитска Арабия е готова да продължи усилията на посредничество за постигане на мирно решение за спиране на руската агресия срещу Украйна.

Това заяви министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд по време на речта си на общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, пише Укринформ.

“Що се отнася до руско-украинската криза, Кралството отново призовава за прекратяване на тази криза, ограничаване на негативните ѝ последици за сигурността и стабилността по света, цитира news.bg.

Кралството подчертава необходимостта да се положат всички възможни усилия за прекратяване на тази криза и за мирно разрешаване на споровете, като се спазват принципите на международното право и се търси запазване на сигурността и интересите на всички”, заяви той.

Киев и западните страни се надяват, че преговорите, които ще изключат Русия, могат да доведат до международна подкрепа за мирни условия в полза на Украйна.

Фархан ал Сауд изтъкна, че саудитското ръководство подкрепя международните усилия, насочени към установяване на мир. В частност, Кралството предостави “своите добри услуги” за освобождаването на затворници от различни националности и покани Украйна да участва в срещата на върха на Арабската лига, която се проведе в Джеда.

“Освен това в началото на август миналата година Кралството беше домакин на среща на съветниците по националната сигурност и представители на повече от 40 държави и международни организации, а Кралството потвърждава готовността си да продължи да полага усилия за посредничество между двете страни в кризата”, заяви принц Файсал бин Фархан ал Сауд.

Както УНИАН съобщи по-рано, в началото на август в Джеда в Саудитска Арабия се проведе среща на дипломати от водещите световни държави. Тя беше посветена на основните принципи за възстановяване на устойчив и справедлив свят за Украйна.

По-специално, на срещата на върха участваха представители на повече от 40 държави, включително Китай. Пекин е взел активно участие в срещата на върха и според източници на германското издание на “Шпигел” е изпратил “положителен” сигнал за провеждането на подобни срещи в бъдеще.

В рамките на срещата украинските представители проведоха и двустранни разговори с партньори. Канцеларията на президента оцени консултациите като “много продуктивни”.

През есента ще се проведе среща на високо равнище на държавните лидери относно прилагането на предложената от Украйна Формула за мир.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика