НовиниСветовни

САЩ ще подкрепят Украйна, но искат да избегнат Трета световна война

Основният принцип на президента на Съединените щати е пълната подкрепа на Украйна, защита на нейния суверенитет и териториална цялост. В същото време за САЩ остава ненарушим принципът да се действа така, че да се избегне Третата световна война.

Това изявление направи съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по време на брифинг в рамките на срещата на Г-7 в Хирошима, Япония, предаде Voice of America.

Изявлението дойде на фона на решението на Съединените щати да се присъединят към международните усилия за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение, включително F-16. И в бъдеще – предоставянето им на Украйна.

Tази информация беше потвърдена от Белия дом. Съливан подчерта още, че президентът на САЩ Джо Байдън е информирал колегите си от Г-7 в Хирошима за това решение.

САЩ, заедно със своите съюзници, са се съсредоточили върху предоставянето на Украйна на оръжия и обучение, от които се нуждае Киев, за да започне контранастъпление. „Ние изпълнихме това, което обещахме, дадохме на Украйна това, от което се нуждае – въз основа на тесни консултации между нашите военни и техните”, каза Съливан.

Съливан подчерта, че Съединените щати не подкрепят атаки на руска територия, което се отнася и до предоставянето на бойни самолети.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика