НовиниСветовни

Студенти блокираха и издигнаха пропалестински лагер в центъра на Дъблин

Студенти барикадираха входа на библиотеката на Тринити Колидж в Ирландия, където се съхранява прочутият средновековен ръкопис на Книгата на Келс, и поставиха палатков лагер, настоявайки колежът да прекъсне всички връзки с „геноцидния“ Израел, каза президентът на студентския съюз на колежа, Ласло Молнарфи.

„Книгата на Келс е затворена за неопределено време. Човек не може да се държи както обикновено между Тринити Колидж и геноцидната държава Израел!“

На снимките, които публикува, се виждат купчина дървени пейки, блокиращи входа на сградата. Студентите разпънаха около 40 палатки на поляната на колежа, с палестински знамена, изложени на стълбовете.

Преди това подобни протести имаше в САЩ. Така кампусите на престижни американски университети през последните дни се превърнаха в епицентър на възмущението от израелската операция в ивицата Газа, довела до смъртта на много палестински цивилни, и помощта, която Вашингтон оказва на основния си близкоизточен съюзник. Протестите се засилиха на фона на одобрението на САЩ за нов пакет от помощи за Израел.

По последни данни най-малко 167 души са били задържани в сряда и четвъртък на протести в подкрепа на Палестина, които се проведоха в няколко учебни заведения в САЩ. Във вторник само в Ню Йорк бяха задържани около 300 протестиращи студенти. Президентът Джо Байдън каза в четвъртък, че студентските вълнения са надхвърлили обхвата на мирния протест, разрешен от закона, и че властите няма да толерират насилието.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика