НовиниСветовни

“Хамас” праща делегация за преговори в Кайро, директорът на ЦРУ вече е там

Етипет приема днес в столицата Кайро делегация на радикалната палестинска групировка “Хамас”, която от 7 октомври миналата година воюва с Израел в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията първо цитира информация на близкия до държавата египетски телевизионен канал “Ал Кахера нюз”. След това представител на “Хамас” потвърди за Ройтерс, че делегация на движението пристига в Кайро днес. Ще се обсъждат вариантите за примирие в ивицата Газа.

По-рано Ройтерс предаде, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс вече е пристигнал в египетската столица Кайро, за да участва в срещи за конфликта между Израел и “Хамас” в Газа.

За тази информация агенцията се позовава на източник от египетските сили за сигурност и на трима свои сътрудници на летището в Кайро.

В разговорите ще вземат участие и делегации от Египет, Израел и Катар, за да постигнат споразумение за размяната на заложници, държани от радикални групи в Ивицата Газа, за палестински затворници в Израел затвори, съобщи телевизионният канал Al Hadath.

Посочва се, че „Хамас се е съгласил с предложените два етапа от плана за уреждане и основната работа по време на срещите ще се извърши за съгласуване на третия етап“, който определя условията за прекратяване на военните действия в палестинския анклав.

САЩ, Египет и Катар полагат усилия да посредничат за спиране на огъня между Израел и “Хамас” и за освобождаване на държаните от ислямисткото движение израелски заложници, посочва Ройтерс.

Агенцията прави уговорката, че не е получила официално потвърждение за пристигането на Бърнс в Кайро, като уточнява, че политиката на Централното разузнавателно управление на САЩ е да не изнася сведения за пътуванията на директора си.

Миналия месец египетски представители се опитаха да съживят преговорите за примирие, като Израел изготви ново предложение, отговор на което се чака от “Хамас”, припомня Ройтерс.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика