НовиниСветовни

Чешкият премиер не изключи консултации с Украйна още тази година

Следващите консултации между правителствата на Чешката република и Украйна, проведени във формат на съвместно заседание, може да се състоят през 2024 г. на годината. Това съобщи в интервю за информационната агенция ČTK премиерът на Чешката република Петр Фиала.

„Мога да си представя, че такива преговори ще се проведат през настоящата година“, каза той. Прага и Киев развиват контакти на много нива. „Това, от което Украйна се нуждае на първо място, са оръжия и боеприпаси“, каза Фиала.

Той отбеляза, че Чешката република възнамерява да продължи да изпълнява инициативата си за закупуване на артилерийски снаряди за Киев в трети страни със средства от западни държави. Основните партньори на републиката по този въпрос са Дания и Холандия. „Коалицията на тези три държави (Дания, Холандия и Чехия) направи наистина много. Без тях тази инициатива нямаше да е толкова успешна“, аргументира се премиерът.

Фиала и министрите от чешкото правителство проведоха консултации с кабинета на министрите на Украйна и бяха приети от президента на тази страна Владимир Зеленски на 31 октомври 2022 г. Украйна, както отбелязва агенцията, ще може да получи първата партида снаряди като част от чешката инициатива през юни 2024 г. Сключени са договори за доставка на почти 200 хиляди единици боеприпаси, възможно е да се осигури закупуването на още 300 хиляди единици снаряди.

Говорейки на 17 февруари на Мюнхенската конференция по сигурността, чешкият президент Петр Павел каза, че страната му е намерила възможността да закупи стотици хиляди артилерийски снаряди за украинските въоръжени сили в трети страни, ако има налични средства. По-рано вестник Politico съобщи, че Прага, недоволна от провала на обещанията на Европейския съюз да достави на Киев 1 милион снаряда от март 2023 г. до март 2024 г., поиска Брюксел да започне да ги купува за Украйна по целия свят, по-специално в Република Корея , Турция, Южна Африка. Около 20 държави се присъединиха към тази инициатива.

Коментирайки резултатите от скорошното си посещение в Съединените щати и срещата с американския президент Джо Байдън, Фиала информира, че е в ход подготовка за сключване на меморандум за сътрудничество между двете страни в ядрената енергетика.

„Имаме много интензивно сътрудничество със САЩ в областта на сигурността“, каза премиерът. – Развива се сътрудничеството в енергетиката. Подготвяме съвместен меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика. Ние получаваме безопасно гориво за нашите атомни електроцентрали от САЩ.”

Министър-председателят подчерта значението за Чешката република на доставките на американски втечнен газ за Европа, които според него спомагат за премахване на зависимостта от вноса на този вид енергийна суровина от Руската федерация.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика