НовиниСветовни

Небето над Атина почервеня. Каква е причината?

Акрополът и другите исторически сгради в Атина приличат на забележителности от Марс, коментират потребители в социалните мрежи. Вижте как изглежда Южна Гърция, след като небето почервеня:

Сахарският пясък, пренесен над Средиземно море, оцвети небето над Южна Гърция в оранжево-червеникъв цвят. Жителите на столицата Атина се оплакаха от затруднения с дишането, а атмосферата в града стана мрачна и потискаща.

Силният южен вятър предизвика феномена

Акрополът и другите известни исторически и архитектурни обекти в Атина заприличаха на забележителности от планетата Марс, коментират потребители в социалните мрежи.

Силният южен вятър е основната причина за явлението. А заради голямото количество сахарски прах във въздуха спешните отделения на болниците в Атина се напълниха. Лекарите на остров Крит и в град Каламата също бият тревога, а много от пациентите там се оплакват от симптоми, подобни на пневмония, съобщават местните медии.

В Гърция вече бушуват горски пожари

Специалистите са посъветвали хората с респираторни заболявания и по-специално с алергии да не прекарват времето си на открито. Гръцката асоциация на полмолозите обясни, че сахарският прах съдържа малки частици, които проникнат дълбоко в белите дробове. Те създават проблеми и за хората със сърдечно-съдови заболявания.

Очаква се южният вятър, който причинява феномена, да разнесе пустинния прах в сряда. Температурите също се очаква да се понижат. В същото време силните южни ветрове разпалват и различни горски пожари – необичайно рано тази година. Във вторник вечерта пожарната служба съобщи, че през последните 24 часа са избухнали 25 горски пожара. Всяка година Гърция се бори с опустошителната огнена стихия, а през миналата в страната беше регистриран най-големият горски пожар в Европейския съюз от повече от две десетилетия.

Свят – Източник: https://fakti.bg/

Яндекс.Метрика