България

Филип Гунев: Около 1000 дилъра участват много активно в търговията с гласове

Около 1000 дилъра участват много активно в търговията с гласове. Това каза в “Денят на живо” по Nova News бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев, цитиран от novini.bg
От последните разследвания на Антикорупционния фонд е ясно кой купува най-много гласове, заяви Гунев, като уточни, че данните показват, че в последните 7-8 години в рисковите секции най-много купени гласове са за ДПС, след това за ГЕРБ, в по-малка степен за “Продължаваме промяната” и БСП.

Политиците поръчват купуването на гласове. Търговията обаче понякога върви по обратен начин – дилърите контролират търговията и предлагат на политиците. Променят се и схемите. Машинният вот промени някои от схемите, както и тяхното влияние, посочи бившият зам.-вътрешен министър.
Има и по-изтънчени схеми – организирани около фирми, контролиран вот. Това обикновено се случва в по-малките населени места, където даден бизнес е зависим от политиците. Казва се на работниците – ако искате работа, трябва да гласувате, коментира Филип Гунев.

В някои от големите градове, като Варна, имаше смяна на властта от ГЕРБ към “Продължаваме промяната – Демократична България”, така че ще видим как това ще се отрази на купуването на гласове, каза още Гунев.

България – Източник: fakti.bg

Яндекс.Метрика